woensdag 29 augustus 2012

Kleurrijk Snaaskerke


Wie al eens door Snaaskerke loopt of rijdt, moet zeker het huis opgevallen zijn in de Dorpsstraat schuin over de pastorie. De gevel is volledig in verschillende motieven en felle kleuren beschilderd. Dat heeft niets met tegels te maken, hoor ik u zeggen. Toch waren de tegels in dit huis de aanleiding voor mijn bezoek.


Deze keer geen spectaculaire vloer, maar wel een zeer authentieke. Ik informeer bij Luk, bewoner en Bekende Snaaskerkenaar, naar het bouwjaar van zijn huis. Hij haalt zo ongeveer zijn volledige archief boven. Eerst de notariële akten (geen bouwjaar) , dan oude prentkaarten van Snaaskerke waar het huis op te zien is (niet gedateerd), tot slot een lijvige studie over al wat rechtop staat in het dorp (ook geen jaartal)… We besluiten dat het huis toch zeker uit de 19de eeuw stamt en aan de vloer te zien moet die er bij het bouwen meteen gelegd zijn: een degelijke, klassieke dambordvloer waarvan de tegels duidelijk de sporen van de jaren dragen, maar hierdoor juist extra cachet krijgen. In de gang liggen de tegels diagonaal, in de kamers recht. Dat zie je mooi bij de overgang.

foto © Johan Lingier, 2012


Ondertussen krijg ik van Luk ook geschiedenisles. Het huis behoorde toe aan Valère Tanghe, destijds koster in Snaaskerke. Maar daar hield het niet op: de job van koster was blijkbaar niet overdreven lucratief. Hij hield er in de voorplaats een kapperszaak (de bevestigingsgaten van de kappersstoel zijn nog te zien), in de tweede kamer was een verzekeringskantoor, in het achterhuisje op de verdieping runde zijn vrouw een naaiatelier en tussen het knippen en scheren door kon je er ook terecht voor visgerei!

foto © Johan Lingier, 2012
En die gevel dan. In 2000 reisde een groep Slowaakse kunstenaars Europa rond. Ze realiseerden op verschillende plaatsen muurschilderijen. Zo kwamen ze in Oostende terecht waar ze ter gelegenheid van de Paulusfeesten de gevel van het alom bekende ’t Kroegske onder handen namen. Luk is nogal nauw bij de organisatie van de Paulusfeesten betrokken en van het een kwam het ander: de Slowaakse kunstenaarsbende zakte af naar Snaaskerke en beschilderde er de façade van Luk zijn woning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten